Κρίσιμη πτώση της πληρότητας των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης

Κρίσιμη πτώση της πληρότητας των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 9874/27.01.2011

Προς Υπουργούς:

- Πολιτισμού και Τουρισμού

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, αποτυπώνονται περίτρανα στην πορεία που διέγραψε ο κλάδος των ξενοδόχων στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά το περασμένο έτος.

Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό οικονομικό κλάδο, με εκατοντάδες θέσεις εργασίας, που ήδη όμως  μετρά απώλειες.

Η ύφεση της αγοράς, η μείωση του εσωτερικού τουρισμού, αλλά και των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την πόλη της Θεσσαλονίκης, επηρέασε σημαντικά την πληρότητα και συνεπώς τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων της πόλης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κατά το έτος 2010, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη μειώθηκαν κατά 9%, σημειώθηκε μείωση κατά 20% στον κύκλο των εργασιών. Η μέση ετήσια πληρότητα των ξενοδοχείων για την περασμένη χρονιά μειώθηκε κατά 13%, με αποτέλεσμα να κλείσει στο 42%.

Η πτώση των διανυκτερεύσεων, αφορά κυρίως στους δυτικοευρωπαίους και τους Αμερικανούς τουρίστες, καθώς επίσης και στους επισκέπτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που παραδοσιακά στήριζαν την τουριστική κίνηση της πόλης.

Η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της εικόνας της πόλης της Θεσσαλονίκης και την προβολή της ως τουριστικό προορισμό, αλλά και η ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού της πόλης, αποτελούν άμεση και επιτακτική ανάγκη της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση.  Η μη αντιμετώπιση της κρίσης του ξενοδοχειακού κλάδου συνεπάγεται δυσοίωνες εξελίξεις,  με τον κίνδυνο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο μακρύς κατάλογος των κλάδων της ανεργίας που ήδη πνίγει την πόλη.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία,  προκειμένου να στηριχθεί ο τομέας των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης και να προστατευτούν με αυτό τον τρόπο  εκατοντάδες θέσεις εργασίας του συγκεκριμένου κλάδου;

Απαντήσεις Υπουργείων